Muffinki ze słodyczami i bakaliami w środku – o czym pamiętać, by wyrosły idealnie?

Muffinki to małe babeczki z różnymi dodatkami. Swoją popularność zyskały ze względu na krótki czas przygotowania i oczywiście pyszny smak. Tylko od nas zależy, co dodamy do babeczek – wystarczy odrobina fantazji i wyczucia smaku. Już kolejny raz pieczesz muffinki, a wciąż nie wychodzą tak, jak powinny? Sprawdź kilka trików, dzięki którym będą idealne!

Przygotowanie ciasta

Podstawową i bardzo ważną zasadą jest podział składników na suche i mokre. Najpierw mieszamy je osobno, a dopiero później łączymy. Do jednej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i ewentualnie kakao, natomiast do drugiej olej, mleko i jajka. Nie ma znaczenia, czy dodajemy mokre składniki do suchych, czy odwrotnie. Całość łączymy dużą łyżką szybko i niezbyt dokładnie. Małe grudki są nawet wskazane, ponieważ dzięki nim ciasto będzie delikatne.

Pyszne dodatki

Kolejnym etapem jest dodanie do ciasta pozostałych produktów, czyli orzechów, czekolady, bakalii czy owoców. Jeżeli dodatkowo chcemy położyć te składniki na wierzchu, należy najpierw przelać masę do papilotek. Szczególnie polecamy muffinki czekoladowe od Wedla, które z pewnością zadowolą wszystkich miłośników aromatycznej i słodkiej czekolady. Kawałki gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady możemy dodać zarówno do środka, jak i ozdobić nimi gotowe babeczki. Efekt murowany! Muffinki czekoladowe od Wedla to dobry sposób na stworzenie pysznego poczęstunku dla gości.

Pieczenie ma znaczenie

Przed pieczeniem należy pamiętać, aby napełnić foremki masą mniej więcej do trzech czwartych wysokości. Jeżeli dodamy więcej ciasta, w trakcie pieczenia zamiast wyrosnąć w górę, rozleje się na boki. Muffinki pieczemy przez około 20- 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Nawet, gdy nie możemy się doczekać, by spróbować naszego wypieku, należy uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Po upieczeniu trzeba wystudzić babeczki w lekko uchylonym piekarniku. Jeżeli wyciągniemy je zbyt szybko, prawdopodobnie opadną i nie będą ładnie się prezentować.

Odpowiednie składniki

Często w przepisach pojawia się topione masło, jednak równie dobrze można pomieszać masło z olejem, by muffinki były jeszcze bardziej puszyste. Ten sam efekt uzyskamy dodając odrobinę sody wraz z proszkiem do pieczenia.

Muffinki ze słodyczami i bakaliami w środku – o czym pamiętać, by wyrosły idealnie?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here